01.

Home

02.

Wedding

03.

Lovestory

04.

Contact

Droogbloemen zijn terug van weg geweest! In de jaren 80 en 90 was dit al razend populair. En ook nu kan je er niet meer omheen. Bijna iedere bloemist, woon- en lifestylewinkel heeft fraaie bossen staan. In tuincentra’s staat heel de afdeling vol met prachtige, gedroogde bloemen. Lastig kiezen, dat dan weer wel… Het is nog leuker om zelf zo’n prachtig boeket te maken! Volg deze stappen en geniet heel het jaar van een prachtig boeket! 💕


Dit heb je nodig:

  • Stevig touw
  • Elastiekjes
  • Sluitspelden
  • Verschillende bloemen en takken die je mooi vind
  • Een warme, droge en donkere plek in huis
  • Veel geduld

Welke bloemen en takken zijn het meest geschikt?

Niet alle bloemen zijn even geschikt om gedroogd te worden. Kies voor bloemen met een kleine bloemknop en een houtachtige steel. Een kleine bloemknop droogt namelijk makkelijk en snel. Fijn voor als je, net als ik, weinig geduld hebt.

Kies bijvoorbeeld voor rozen, zonnebloemen, gipskruid, of chrysanten. Let wel op met witte bloemen, die verkleuren bruin. Ook is het mooi om verschillende grassen te drogen, zoals het prachtige Pampasgras. Tulpen en narcissen kun je beter overslaan. Deze bloemen zijn te vochtig en drogen daardoor slecht.

Zelf vind ik verschillende bloemsoorten mooi, zo krijg je een divers boeket. Let wel op met witte bloemen, dit verkleurt naar bruin.

Koop of plek de bloemen net voordat ze in bloei staan. De bloemen bloeien tijdens het drogen nog iets verder. En een uitgebloeide bloem wil je natuurlijk niet in je boeket.

Aan de slag!

Je hebt net een bosje bloemen gekocht of geplukt. Allereerst plaats je de bloemen in een vaas zonder water. Zo kan het vocht wat nog in de steel zit eruit lopen. Doe dit maximaal 5 minuten, als je te lang wacht gaan de bloemen hangen.

Zodra de eerste bloem droog aanvoelt kan je aan de slag met het fine-tunen van de stelen. Verwijder de onnodige of lelijke blaadjes. Vervolgens groepeer je de bloemen in kleine bosjes. Het is handig om soort bij soort te doen. Bind de bloemen aan elkaar met een elastiekje. Zorg dat deze niet te strak zit. Haal vervolgens een sluitspeld door het elastiekje.

Span een touw, als een soort waslijn, in de ruimte waar je de bloemen wilt drogen. Zorg dat deze plek zo warm, droog en donker mogelijk is. De plek die ik heb gebruikt was overdag helaas te licht. Desondanks ben ik blij met het eindresultaat, maar duurde het wel wat langer dan normaal.

Hang alle gemaakte bosjes ondersteboven met de sluitspeld aan het touw. Zorg wel voor genoeg ruimte tussen de bosjes, zodat ze bloemen niet gaan schimmelen. Probeer de ruimte zo warm, droog en donker mogelijk te houden, des te sneller drogen je bloemen en blijft de kleur mooi behouden.

En nu… wachten!

De droogtijd verschilt per type bloem. De bloemen moeten tot diep in de kern van de bloemknop drogen. Dit kan afhankelijk van de hangplek en het type bloem 1 tot 3 maanden duren. De bloemen zijn droog genoeg als ze bros aanvoelen. Spuit de bloemen, een voor een, goed in met haarlak. Je kunt deze stap een dag later nogmaals herhalen.

En dan… bloemschikken maar! Plaats alle bloemen bij elkaar in een mooie vaas en kies voor een mooie plek in huis.